Ciecierzyca, która nie została wykorzystana w gulaszu nie mogła się zmarnować i chociaż mogłem postawić na sprawdzone przepisy, wolałem zasmakować czegoś, czego nie miałem jeszcze przyjemności. Warto nadmienić także, że dawno nie było potrawy czysto związanej z dieta Montignaca, co naturalnie chciałem zmienić. Postawiłem więc na makaron z dodatkiem ciecierzycy, warzyw oraz sosu jogurtowo-musztardowego. Wszystko gotowe w przeciągu kilkunastu minut.
- 2 garści makaronu (Penne, Pełne Ziarno),
- mrożone warzywa (fasolka szparagowa, pieczarki),
- sos: 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 0%, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy,
- 2-3 garście ciecierzycy,
Przygotowujemy makaron, oczywiście al dente. Na patelni lądują warzywa, ciecierzyca oraz po ich rozmrożeniu-zagrzaniu sos. Jeżeli lubimy jak makaron dosłownie w nim pływa to podczas odcedzania zostawiamy sobie trochę wody.