Uwielbiam ciasta, które są na tyle proste, że nie wymagają ode mnie kilkugodzinnych przygotowań. Wymieszać, wylać, włożyć do pieca i gotowe! Czy jest coś lepszego? Wątpię. Wypiek ten naturalnie do takich należy i jest o tyle przyjemny, że warstwa wierzchnia jest identyczna jak spód. Musimy tylko połączyć składniki i rozgrzać piekarnik. Potem zostaje już wyłącznie konsumpcja.

ciasto rabarbarowo jagodowe 5 107. Ciasto rabarbarowe z jagodami

Ciasto rabarbarowe z jagodami

  •      1 1/2 szklanki cukru
  •      1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •      350-400g mąki
  •      kostka margaryny
  •     1 jajko
  •      1 cytryna (sok)
  •      2 szklanki jagód kamczackich
  •     4-5 łodyg rabarbaru
  •      2 łyżki mąki z ciecierzycy (może być ziemniaczana czy kukurydziana)

Nagrzewamy piec 180-220C. Owoce mieszamy z sokiem z cytryny, 3-4 łyżkami cukru oraz mąką z ciecierzycy. Odstawiamy na bok. Mieszamy ze sobą resztę składników. Natłuszczamy formę, nakładamy część ciasta, powinno w konsystencji być dość sypkie, stąd zabawa w doklejanie spodu. Dorzucamy miks owocowy, przykrywamy kruszonką i wrzucamy do pieca. Po ~35-40minutach wyciągamy, odstawiamy i po lekkim ostudzeniu – kroimy!