Jak pewnie część osób wie, nazwa bloga odnosi się stricte do języka śląskiego i oznacza po prostu kiełbasę. Nie chce, żeby była to jedyna rzecz, która identyfikuje mnie z miejscem w którym się urodziłem i oczywiście mieszkam, dlatego od czasu do czasu pojawiać się tu będą potrawy, które związane są wyłącznie z naszą historią. Cytując listę produktów tradycyjnych:

Karminadle to tradycyjna potrawa śląska, określana jako kulki z mielonego mięsa smażone na głębokim tłuszczu. Karminadle, przez niektórych nazywane karbinadlami lub kardinadlami, stanowiły i nadal stanowią jedno z najpopularniejszych dań obiadowych na Śląsku.

Popularność karminadli na Śląsku potwierdza film fabularny z 1971 roku Kazimierza Kutza Perła w Koronie, którego akcja rozgrywa się na Śląsku w 1934 roku i scena, w której główny bohater filmu po powrocie z pracy w kopalni na obiad otrzymuje właśnie karminadle.

karminadle gornoslaskie montignac2 39. Karminadle Górnośląskie (+ wersja Montignac)

Oczywiście przy tworzeniu karminadli powstały dwie wersje, a jedna z nich może zadowolić każdego na diecie Montignaca. W smaku jest trochę uboższa, co wcale nie oznacza, że gorsza. Przechodząc jednak do sedna.

Karminadle Górnośląskie (z książki „Kuchnia śląska”, Ewa Krasnopolska)

  • 500g, mięso mielone z łopatki wieprzowej,
  • 1 śledź solony,
  • cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka,
  • mąka pszenna,
  • pieprz naturalny, majeranek,
  • smalec.

Bułkę moczymy w wodzie bądź mleku, identycznie postępujemy ze śledziem (choć nie jest to wymagane). Cebulę drobno kroimy w kostkę. Mięso, śledzia i bułkę mielimy, dodajemy przyprawy (4 łyżeczki majeranku, pieprz zależnie od upodobań) jajko, cebulę oraz odciśniętą oczywiście bułkę.  Tworzymy niewielkie, okrągłe kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu. W moim przypadku podawane było z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami z koperkiem.

Uwaga: wcale nie musimy bawić się w mielenie śledzia, można drobno go pokroić, efekt będzie równie dobry.

Wersja Montignac: oczywiście nie korzystamy z bułki, smalcu czy mąki. Łączymy składniki i smażymy na oliwie z oliwek.

Poniżej widać jak prezentują się obie wersje, na górze tradycyjny karminadel górnośląski, poniżej odchudzona wersja Montignacowa:

karminadle gornoslaskie montignac1 39. Karminadle Górnośląskie (+ wersja Montignac)