Na diecie korzystałem głównie z kilku produktów, które w dodatku zawsze mogłem odnaleźć w kuchni. Do nich należy oczywiście kurczak oraz wszelkiego rodzaju warzywa, jakich ze względu na zapotrzebowanie musi być dużo. Zazwyczaj przyrządzałem z nich sałatkę doprawiając majonezem bądź keczupem z cukinii (na fruktozie), aczkolwiek zdarzało się, że nie miałem ochoty cały czas na to samo. Naturalnie to wtedy powstał musztardowy kurczak, gdyż dijon to jeden z produktów z jakiego możemy na szczęście korzystać do woli.
Od razu warto zaznaczyć, że w moim przypadku mięso wcale nie jest marynowane, po prostu oprószone solą, pieprzem ziołowym oraz koperkiem ląduje na rozgrzanej patelni. Dopiero po chwili dorzucam musztardowy miks (woda, oliwa z oliwek dijon, pieprz) i tak dochodzi. Oczywiście nie ma problemu by wcześniej zamarynować, lecz nie każdy ma na to czas.
- sałatka warzywna to miks: kapusty pekińskiej, selera naciowego, pomidorów, cebuli, ogórka oraz papryki czerwonej,
- kurczak podzielony na porcje,
- sos: musztarda dijon, woda, oliwa z oliwek, pieprz,
- pieprz ziołowy, sól, koperek.
Warzywa kroimy w dowolny sposób, lecz jeżeli idzie o pekińską to ja zazwyczaj siekam ją drobno a później solę oraz ugniatam za pomocą dłoni, jest znacznie lepsza w ten sposób. Jeżeli idzie zaś o sos dodaje go nie tylko na patelnie, ale także i do samej sałatki, dlatego musi być go odpowiednio więcej. Ciężko mówić o proporcjach, gdyż zależne jest to od ilości składników.