Przetwór ten pomoże każdemu na diecie Montignaca, zwłaszcza jeżeli tęskni się za wyśmienitym, pikantnym sosem, który jest na tyle uniwersalny, że nada się praktycznie do każdego dania. Skorzystaliśmy z pomysłu już kilka lat temu, kiedy przez nadmiar cukinii robiliśmy z niej praktycznie wszystko. Na tyle nam zasmakował, że wracamy do niego co roku, nawet jeżeli główny produkt musimy już kupić.

keczup z cukinii 16. Keczup z cukinii

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 2-3 szklanki fruktozy (*bądź cukru),
  • 1 szklanka octu,
  • garść soli,
  • papryka słodka, papryka ostra, pieprz,
  • 3 średnie koncentraty pomidorowe.

Cukinie zetrzeć na grubych oczkach, cebule pokroić bądź potraktować ją również tarką, dorzucić sól i odstawić na ~6 godzin. Nie odciskając dodać fruktozę/cukier, przecier pomidorowy i gotować przez 40 minut dodając w międzyczasie przyprawy (po łyżeczce, bądź w większej ilości. Można również pokusić się o chilli, pieprz kajeński bądź inne ostre specyfiki). Gdy całość będzie rozgotowana dodajemy ocet, dajemy jeszcze chwilę i miksujemy. Przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy jeszcze z ~10 minut.