W pierwszym momencie danie to miało być raczej standardowym, podsmażone mięso obok surówka, skończyło się jednak zupełnie inaczej a efekt był tak świetny, że pewnie nieraz do niego wrócimy. Zwłaszcza, że sezon na kapustę powoli się rozpoczyna, a okoliczne sklepy kuszą cenami za drób. Danie to jest w pełni zgodne z dietą Montignaca, osoby, których to jednak nie interesuje powinny zaopatrzyć się dodatkowo w ziemniaki, efekt zapewne zniewala podniebienie.
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- ~300g kiszonej kapusty, 1 cebula
- oliwa z oliwek, majeranek, mieszanka przypraw (18, pikantne),
- ~250ml wody + 3 łyżeczki musztardy Dijon, pieprz ziołowy.
Drób ląduje dzień przed w majeranku (garść), mieszance przypraw (czubata łyżeczka) oraz oliwie z oliwek. Nazajutrz podsmażamy, zdejmujemy, odstawiamy na bok. Wrzucamy na cały czas rozgrzaną patelnie cebulę, kiedy będzie odpowiednio zarumieniona dolewamy mieszankę wody z musztardą oraz pieprzem ziołowym. Dokładamy kapustę kiszoną, mieszamy, kładziemy wcześniej przysmażone mięso, przykrywamy, zmniejszamy gaz i dajemy około godzinę. W tym czasie nie mieszam, nie przekładam, nie odkrywam.