Kolejny już przepis, który bez większych problemów może zagościć w kuchni każdej osoby na diecie Montignaca oraz oczywiście nie tylko. W pierwszym momencie miały zostać zrobione na zewnątrz lecz ze względu na niesprzyjające warunki postanowiliśmy zrobić je w domu za pomocą grillo-opiekacza. Stąd zapewne taki efekt:

[singlepic id=88 w=440 h=380 float=center]
  • 500 gr wołowiny,
  • 1 starta cebula,
  • miks przypraw: (3-4 łyżeczki) papryka ostra, majeranek, ziele angielskie, pieprz naturalny, kolendra, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa, bazylia, imbir, goździki, liść laurowy, gorczyca, pietruszka, lubczyk, sól, papryka czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko.

Całość wymieszać, formować burgery, smażyć/grillować. Podawać z warzywami. Osoby, które nie są na diecie mogą pozwolić sobie chociażby na takie rozwiązanie:

[singlepic id=89 w=440 h=380 float=center]

 

Czyli ciabatta połączona z burgerem (z zółtym serem), na dole sos tzatzyki, u góry pomidory wraz z papryką. Oczywiście możliwości jest wiele, brakuje tu czegoś zielonego, cebuli, keczupu z majonezem. Prawda jest taka, że nie dało się już wytrzymać i trzeba było jeść.