W najbliższym czasie pojawią się trzy ciasta, które mieliśmy okazje jeść w święta wielkanocne. Z wszystkich jesteśmy zadowoleni do tego stopnia, że zagoszczą w ciągu roku pewnie jeszcze nie raz, ani dwa. Na pierwszy ogień idzie jagodowy placek z kruszonką, albowiem trzeba było zwolnić miejsce w zamrażarce. Owoce naturalnie własnego chowu.

jagodowy placek z kruszonka 86. Jagodowy placek z kruszonką

  • 1kg rozmrożonych jagód,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 15 dag margaryny,
  • kruszonka:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 20 dag masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Z drożdży, 1 łyżki mąki, 2 łyżek mleka i łyżeczki cukru robimy zaczyn. Do reszty mąki dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, mleka i miękką margarynę. Po chwili także wyrośnięty zaczyn. Elastycznie wyrób ciasto, odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyłóż je na blachę przykrytą papierem do wypieków. Posyp także bułką tartą i dodaj osączone i rozmrożone jagody. Zagnieć kruszonkę, posyp ciasto i piecz 35-40 minut w 190C.