Jeden z ostatnich w tym roku przetworów, przynajmniej prawdopodobnie, to ogórki chili, które są na tyle uniwersalne, że nadają się do każdego obiadu, śniadania, kolacji, sałatek czy do wszelkiego rodzaju zakrapianych imprez. Część osób po ich spróbowaniu pragnie od razu szklanki wody, także jeżeli ktoś nie przepada za pikantnym jedzeniem powinien zmniejszyć podaną ilość przypraw.
- 2,5 kg ogórków,
- 3-4 łyżeczki soli,
- 1,5 szklanki octu oraz cukru,
- 100-150 ml oleju,
- 1 główka czosnku,
- 3 łyżeczki chili (bądź papryka ostra, lub wszelkiego rodzaju podobne specyfiki)
Ogórki oczywiście myjemy, ścinamy czubki i kroimy na dwa, solimy i odstawiamy na 4 do 6 godzin. Po tym czasie należy przygotować w większym garnku zalewę z reszty podanych składników. Do wrzącego płynu wrzucamy ogórki wraz z solanką i czekamy aż się zagotuje. Dajemy jeszcze z 5 minut, wyłączamy, przekładamy do słoiczków i wrzucamy do spiżarni. Nie trzeba ich pasteryzować.