Udało mi się odnaleźć zdjęcie mojej pierwszej pizzy, która z tego co widzę powstała w listopadzie 2008 roku, jej zdjęcie będzie można zobaczyć na dole. Warto podkreślić, że od tego czasu wiele się zmieniło zwłaszcza, jeżeli popatrzy się na wygląd i dobór składników. Jeżeli chodzi o ciasto i sos to także są już inne i obecnie trzymam się raczej sprawdzonego przepisu. Zazwyczaj ląduje na niej to co znajduje się w lodówce, lecz czasem robię zakupy specjalnie pod nią.

Ciasto na pizze:

  • 300g mąki,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • ~20g drożdży,
  • sól (pół łyżeczki),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)

Obecnie korzystam z automatu, lecz stworzenie samemu nie jest problemem, co najwyżej lekko czasochłonne. Aczkolwiek zagniatanie ciasta to fajna sprawa.

Sos do pizzy:

Do miseczki wlewamy 4-5 łyżek stołowych gorącej wody, wsypujemy niecałą malutka łyżeczkę soli. Wsypujemy łyżeczkę oregano. Dodajemy 3-4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego. Dodajemy szczyptę cukru i Vegety. Wlewamy łyżkę stołową oliwy z oliwek. Smak wzbogacamy kilkoma kroplami przyprawy do zup w płynie oraz pieprzem i słodką papryką. Rozgniatamy jeden ząbek czosnku, wlewamy łyżeczkę octu winnego lub soku z cytryny i mieszamy.

Składniki do pizzy:

  • dowolne! (u nas: pieczarki, papryka czerwona, salami, żółty ser, mozzarella, cebula, boczek)

pizza 33. Pizza

 

Ląduje w piecu na jakieś 10-15minut, w połowie dodaje mozzarelle. Dodatkowo w momencie zagniatania ciasta, blachę do pizzy natłuszczam i wrzucam do lodówki.

I na koniec obiecane zdjęcie z roku 2008, widać różnice co?

stara pizza listopad2008 33. Pizza