Kolejny przepis z książki o której wspomniałem już przy okazji chleba z kapusty kiszonej. W tym wypadku trafiło na tzw. chleb rodzynkowy, aczkolwiek my postanowiliśmy skorzystać z mieszanki keksowej oraz nastawić na program z pieczeniem ciast. Trwa on znacznie krócej (1h30min zamiast 3h05min) a właśnie o to w tym przypadku chodziło. Wyszedł bardzo dobrze, spieczony po bokach, konsystencja mało krusząca, świetnie jadło się samymi rękami oraz z dodatkiem dżemu jabłkowego z cynamonem. Na pewno jeszcze wrócimy zwłaszcza, że smakował wszystkim a czas jaki potrzebny jest do zrealizowania niesamowicie krótki. Zwłaszcza, że po wrzuceniu składników do maszyny zapominamy o nim na dobrą godzinę.
Ciasto z kandyzowanymi owocami, składniki na ~1000g:
- 350ml mleka,
- 50g masła,
- 1 jajko,
- 600g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżeczki cukru,
- 120g owoców kandyzowanych (dodawanych w czasie mieszania, sukcesywnie).