Uwielbiam ciasta, które są na tyle proste, że nie wymagają ode mnie kilkugodzinnych przygotowań. Wymieszać, wylać, włożyć do pieca i gotowe! Czy jest coś lepszego? Wątpię. Wypiek ten naturalnie do takich należy i jest o tyle przyjemny, że warstwa wierzchnia jest identyczna jak spód. Musimy tylko połączyć składniki i rozgrzać piekarnik. Potem zostaje już wyłącznie konsumpcja.
Ciasto rabarbarowe z jagodami
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350-400g mąki
- kostka margaryny
- 1 jajko
- 1 cytryna (sok)
- 2 szklanki jagód kamczackich
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (może być ziemniaczana czy kukurydziana)
Nagrzewamy piec 180-220C. Owoce mieszamy z sokiem z cytryny, 3-4 łyżkami cukru oraz mąką z ciecierzycy. Odstawiamy na bok. Mieszamy ze sobą resztę składników. Natłuszczamy formę, nakładamy część ciasta, powinno w konsystencji być dość sypkie, stąd zabawa w doklejanie spodu. Dorzucamy miks owocowy, przykrywamy kruszonką i wrzucamy do pieca. Po ~35-40minutach wyciągamy, odstawiamy i po lekkim ostudzeniu – kroimy!