Obecnie jeżeli robimy na obiad czy kolację żeberka to najczęściej rozpoczynamy przygotowania dzień wcześniej. W warzywnym wywarze mięsko dusi się na małym ogniu przez godzinę czy dwie. Naturalnie zależy to od ilości oraz co najważniejsze wielkości. Taki wywar doskonale nadaje się później na zupę, a my sami mamy już odpowiedni pomysł, który w najbliższym czasie pojawi się pewnie na blogu. Wracając jednak do tematu przewodniego następnym naszym krokiem będzie przygotowanie marynaty, zostawienie mięska w lodówce na kilka godzin/noc oraz wrzucenie na rozgrzaną patelnie. Prawda, że proste?

zeberka kasza fasolka szparagowa1 97. Żeberka, kasza gryczana, fasolka szparagowa i sos na winie

  • ~500g żeberek,
  • kasza gryczana,
  • fasolka szparagowa,
  • 1 cebula, koperek,
  • 250ml białego wina wytrawnego,

Marynata to:

  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 2 łyżki miksu przypraw takich jak: papryka słodka i ostra, imbir, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie czy cynamon,
  • oliwa z oliwek, sporo-na oko.

Tak jak podałem na wstępie, po gotowaniu żeberek lądują one marynacie i leżakują sobie przez praktycznie cały dzień. Na godzinę przed obiadem/kolacją wrzucam je na rozgrzaną patelnie i obsmażam z każdej strony, w końcu uzyskanie odpowiedniego kolorku i smaku to przecież podstawa! Następnie dorzucamy całą marynatę, nie może się przecież zmarnować oraz po kilku chwilach cebulę. Potem już tylko wino, parę minut i gotowe.

Jeżeli idzie o fasolkę szparagową, to w naszym wypadku była ona mrożona i wylądowała na patelni, w sosie. Wcześniej po prostu zwolniliśmy miejsce wyciągając mięso. Jeżeli sos zbytnio wyparował to możemy naturalnie dodać wody wedle uznania.

zeberka kasza fasolka szparagowa2 97. Żeberka, kasza gryczana, fasolka szparagowa i sos na winie

Nie muszę chyba wspominać, że wyborne?