W najbliższym czasie pojawią się trzy ciasta, które mieliśmy okazje jeść w święta wielkanocne. Z wszystkich jesteśmy zadowoleni do tego stopnia, że zagoszczą w ciągu roku pewnie jeszcze nie raz, ani dwa. Na pierwszy ogień idzie jagodowy placek z kruszonką, albowiem trzeba było zwolnić miejsce w zamrażarce. Owoce naturalnie własnego chowu.
- 1kg rozmrożonych jagód,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- ciasto:
- 50 dag mąki pszennej,
- 5 dag drożdży,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 15 dag margaryny,
- kruszonka:
- 30 dag mąki pszennej,
- 20 dag masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Z drożdży, 1 łyżki mąki, 2 łyżek mleka i łyżeczki cukru robimy zaczyn. Do reszty mąki dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, mleka i miękką margarynę. Po chwili także wyrośnięty zaczyn. Elastycznie wyrób ciasto, odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyłóż je na blachę przykrytą papierem do wypieków. Posyp także bułką tartą i dodaj osączone i rozmrożone jagody. Zagnieć kruszonkę, posyp ciasto i piecz 35-40 minut w 190C.