Warto zaznaczyć na samym początku, że są to muffinki zgodne z dietą Montignaca przez co smakują oczywiście zupełnie inaczej niż w przypadku skorzystania z ‚normalnej’ mąki. Różnica występuje także w użyciu jajek, gdyż tutaj potrzebne są wyłącznie białka. Jeżeli chodzi o samą konsystencje, na zewnątrz bywają spieczone a w środku ‚mokre’, lecz pomimo tego w smaku są pyszne. Wiele jednak zależy od użytej mąki i to ona jest tu kluczowa.

[singlepic id=79 w=320 h=240 float=center]

 

Do upieczenia 12 sztuk (forma 26×35, bodajże) potrzebujemy:

  • Mokre: jogurt naturalny 0% (150g), szklanka mleka (0,5%), 2  białka,
  • Suche: 2,5 szklanki mąki typ 2000,  2 łyżeczki fruktozy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu,
  • Śliwki, nasze były duże ~5-8 sztuk.

Osobno wymieszać, połączyć, przekładać do formy i piec przez 20-30 minut w ~150C-160C.

[singlepic id=80 w=320 h=240 float=center]

Jeżeli trzymamy się restrykcyjnie diety powinny być raczej jedzone na I śniadanie w najgorszym wypadku obiad.

embed JsNBgyTEJ1lNrGCxTJGN7wfL3YS29gzz 14. Muffinki ze śliwkami